keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Pizzapäivä

  Lemppari pizzani



Pitkästä aikaa tuli tehtyä pizzaa. Tein yhteensä 4 pizzaa, joiden pohjiin käytin vain spelttijauhoja, ja leivinjauhetta hiivan sijaan. Leivinjauhe pizzataikinassa kuulosti hieman vieraalta, mutta juuri sen ansiosta taikinan teko oli naurettavan helppoa.

Pizzataikinan reseptiä en keksinyt itse, mutta täytteet kyllä. Halusin pysyä perinteisellä italialaisella "tomaatti-mozzarella-basilika-linjalla". Jokaisesta pizzasta tuli tietysti omannäköisensä. Ensimmäisen spelttipizzan tehtyäni huomasin, että "reunat" eivät sovi tähän pizzaan yhtä hyvin kuin tavalliseen. Pohja oli silti hyvää ihan ilman pizzan hyviä reunoja.

Yhteen pizzaan käytin lihaa ja muut olivat kasvisversioita. Kastikkeena käytin suurimmaksi osaksi tomaattikastiketta, yhdessä pizzassa käytin myös valkoista kastiketta. Vannon tämän maistelukerran jälkeenkin yhä tomaattikastikkeen paremmuuden puolesta ;)

Speltti-pizzataikina ( 4 pizzaa, ohje täältä)

 

500 g spelttijauhoja 
2 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
250-270 ml kuumaa vettä (keitin vedenkeittimessä, ja annoin pienen hetken jäähtyä)

1. Sekoita leivinjauhe, jauhot ja suola keskenään. Kiehauta vesi ja lisää (hieman jäähtyneenä) taikinaan, lisää lopuksi myös oliiviöljy. Sekoita puuhaarukalla tai kädellä, mutta älä vaivaa, koska tämä ei ole hiivataikinaa.

2. Kumoa valmis taikina pöydälle. Jaa 4 osaan ja muotoile pizzapohjat leivinpaperin päällä (vinkkinäni siis, että älä tee "reunoja")

3. Lämmitä uuni 225-250 asteeseen, (laita samalla peltikin lämpiämään) Kun uuni on lämmin, ota salamannopeasti kuuma pelti uunista, siirrä leivinpaperi, jossa pizza on, siihen. Levitä kastiketta, täytteitä ja juustoa haluamasi määrä. 

4. Paistoaika n. 10 minuuttia.



  Pizzassa tomaattikastiketta ja valkoista kastiketta


Tomaattikastike (aineiden määrät suurin piirtein ei siis aivan tarkkoja)

 

140 g tomaattipyreetä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
tuoretta basilikaa pieneksi silputtuna (muutama oksa)
mustapippuria myllystä & hieman suolaa
1 tl paprikajauhetta
hyppysellinen cayennepippuria
(oreganoa)

1. Sekoita kaikki ainekset yhteen.


Valkoinen kastike


Mikäli joku haluaa kokeilla ylhäällä näkyvässä pizzassa olevaa valkoista kastiketta, resepti löytyy tämän linkin takaa. Itselläni kastike ei ehkä ihan onnistunut niin hyvin kuin olisi voinut, ehkä johtuen siitä, että pienensin määriä ja samalla joidenkin aineiden suhteen heittivät kuperkeikkaa..no ensi kerralla parempi yritys :)



Kinkku-ananas-pizza



Oli kyllä niin ihanaa, kun pystyi nauttimaan pizzoista ulkona. Mikä onkaan sen ihanampaa kuin kesällä syödä terassilla nautiskellen...Lopuksi voin vain sanoa ranskalaisittain:



 BON APPETIT !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti