Tuore leipä on ihanaa eikö vain? Ja vielä ihanampaa on mielestäni kotiuunista tullut leipä, usein kuitenkin saattaa tuntua, että ei jaksa käyttää monia tunteja aikaa leivän vaivaamiseen. Myös työvaiheet voivat olla esteenä, jos ne kokee liian hankaliksi. Löysin kerran tähän pulmaan ratkaisun, itse asiassa minulla on kaksi ratkaisua siihen, m iten leipoa leipää nopeasti ja vaivattomasti.
Monien bloggareiden suosikki muutaman vuoden takaa oli vaivaamaton leipä,se onkin yksi lempileivistäni. Olen leiponut sitä noin kolme kertaa, reseptin olen ottanut aina jostakin blogista, viimeksi se oli varmaankin peräisin Kädenvääntöä-blogista Vaivaamatonta leipää ei nimen mukaisesti tarvitse ollenkaan vaivata. Suosittelen lämpimästi leipomaan tätä leipää, vaikka se vaatii yön yli odottamisen, on se sen väärti :)
Toinen leipä, jota tänään tein on taas ruokablogista nimeltä Chez Jasu. Leivän nimi oli siellä helppo arkileipä, ohjeeseen törmäsin noin puolivuotta sitten, ja sekin on toiminut aina. Tätäkään leipää ei juurikaan vaivata, ja kohotusaikakin on mitätön.
Vaivaamaton leipä
Vaivaamaton leipä (resepti täältä)
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl lämmintä vettä
1. Sekoita kuivat aineet keskenään (käytä mieluiten lasi- tai metallikulhoa). Lisää vesi joukkoon, sekoita puuhaarukalla hyvin sekaisin. Peitä leivontakulho tiukasti tuorekelmulla. Anna taikinan kohota yön yli (12-18 tuntia)
2. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen (savi)pata kuumenemaan uuniin keskitasolle.
3. Ota taikina kulhosta runsaasti jauhotetun pöydän päälle. Lisää jauhoja niin, että saat muotiltua taikinasta pyöreänmuotoisen. Peitä kelmulla ja anna levätä 15-30 min.
4. Avaa uunin luukku nopeasti ja vieläkin nopeammin heitä taikinapallo hyvin kuumaa pataan. Paista leipää puolisen tuntia. Ota sitten kansi pois ja paista leipää vielä 15 minuttia. Nauti tuoreena.
Helppo leipä
Helppo leipä (resepti täältä)
5 dl lämmintä vettä
1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 tl sokeria
2 rkl öljyä
vehnäjauhoja & muita jáuhoja (sämpylä, ruis,speltti, graham)/hiutaleita/mysliä yms.
1. Mittaa vesi leivontakulhoon ja liuota siihen hiivaa, sokeri sekä suola. Sekoita taikinaan jauhot (puuhaarukalla), älä käytä käsiä. Taikinasta pitäisi tulla melko löysää, niin että se valuisi kallistaessa pois kulhosta.
1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 tl sokeria
2 rkl öljyä
vehnäjauhoja & muita jáuhoja (sämpylä, ruis,speltti, graham)/hiutaleita/mysliä yms.
1. Mittaa vesi leivontakulhoon ja liuota siihen hiivaa, sokeri sekä suola. Sekoita taikinaan jauhot (puuhaarukalla), älä käytä käsiä. Taikinasta pitäisi tulla melko löysää, niin että se valuisi kallistaessa pois kulhosta.
2. Kohta taikinaa lämpimässä ja vedottomassa paikassa 20 min.
3. Lisää taikinan joukkoon 2 rkl öljyä, ja tarvittaessa vehnäjauhoja. Taikinan tulisi irrota reunoista. Sekoita ´taikinaa voimakkaasti hetken ajan.
4. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Voitele öljyllä leipävuoka ja kaada taikina siihen. Uunin ollesssa valmis, laita leipä uuniin ja paista n. 30 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti