perjantai 6. kesäkuuta 2014

Pitaleivät

Teki mieli leipää. Päätin haastaa itseni sitten tekemällä pitaleipiä, jotka viimeksi tuottivat hankaluuksia. Viime kerralla siis vain muutamaan leipään kohosi "tasku", jota pidetään yleensä pitaleivän ominaispiirteenä. Tällä kertaa toivon kovasti leipien onnistumista, vaikka ovat ne ilman taskuakin ihan syötäviä. Silloin niitä käytetään enemmänkin dippaukseen. Perinteisesti ne paistetaan hyvin korkeassa lämpötilassa tulikuumien kivien päällä. Tälläisia paistamisolosuhteita tuskin löytyy kovin monen kotileipurin kotoa, mutta uuni kannaatta kääntää hyvin kuumalle (250-300 astetta)

Pitaleivät (4 suurta)

2,5 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 ps kuivahiivaa
0,75- 1 tl suolaa
6,5 dl vehnäjauhoja (+ 0,5 dl leipomiseen)

1. Sekoita hiiva veden joukkoon. Lisää vähitellen jauhoja esim. puuhaarukalla sekoittaen, lisää myös suola. 
2. Jatka taikinan vaivaamista kädellä, taikinan tulee olla pehmeää, älä käytä liikaa jauhoja. Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaa (vesihauteeseen) 30 minuutiksi.
3. Työstä taikina pöydällä, jaa se neljään osaan, vaivaa jokaista vähän ja lopuksi kaulitse tai taputtele ympyränmuotoisiksi. 
4. Ripottele leivinpaperille vähän jauhoja, aseta pitaleivät pellille kohoamaan noin 20 minuutiksi. Lämmitä uuni 250 asteeseen.
5. Paista leipiä n. 10 minuuttia, katsominen on todella hauskaa siinä vaiheessa kun leivät kohoavat.




Täytteitä

Täytteet ovat tietysti hyvin henkilökohtainen asia, jokainen laittaa pitansa väliin sitä, mistä itse tykkää. Nämä pitat täytettiin tsatsikilla, jäävuorisalaatilla, tomaattilohkoilla, kirhenepyöryköillä ja sipulilla. Viimeksi tein kaverini kanssa ihania falafelpyöryköitä, mutta harmikseni olen unohtanut blogin, josta resepti oli. Koska pitaleipä ei ole voimakkaan makuinen, kannattaa täytteiden makuihin satsata. 

Tsatsiki

  • pieni pala kurkkua hienoksi raastettuna ja valutettuna/suodatettuna 
  • turkkilaista jugurttia (käytin tavallista, sekin on ihan ok)
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • n. 1tl viinietikkaa tai sitruunamehua 
  • pieni loraus oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria


Nam nam :P Hyvää viikonloppua!




2 kommenttia:

  1. Nam! Näitä pitää kyllä koittaa joskus.

    VastaaPoista
  2. Juu kannattaa, ihan parasta kesäruokaa :D

    VastaaPoista