torstai 7. elokuuta 2014

Punaherukka-rahkapullat



En ollut pitkään aikaan leiponut mitään "pullaista", ja oli kiva keksintö hyödyntää oman pihan marjoja leivonnaisissa. Minulla ei ole näiden leipomusten kohdalla mitän erityistä tarinaa, perinnereseptiä tai muuta. Joskus näin kylläkin eräässä keittokirjassa punaherukkarahkapullien kuvan, mutta muuten, keksin tehdä näitä vaan. Yllätyin kuinka paljon pullia tuli! En edes laskenut, mutta seitsemän syöjän jälkeen jääkaappin jäi vielä kolme rasiaa...No hyväähän oli myös eli eiköhän joku nyt pullat syö ;D Ja ainakin pariksi päiväksi riittää yllätysvieraille tarjottavaa!



Punaherukka-rahkapullat 

Pullataikina:

5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1,5 dl sokeria
1,5 tl suolaa
1 kananmuna
n. 10 dl vehnäjauhoja (erikois)
n. 100-150 g sulatettua voita

Voiteluun:

1 kananmuna

Rahkatäyte:

2 1/2 kananmunaa
2 1/2 prk (725 g) maustamatonta rahkaa
sokeria maun mukaan (n. 1-2 dl)¨
vaniljasokeria n. 2-3 rkl
sitruunamehua maun mukaan n. 1 -2 rkl

punaherukoita


1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ( 37 astetta). Liota hiiva siihen, ja sekoita hyvin. 

2. Lisää sokeri, suola ja muna, sekoita puuharukalla.

3. Sekoita vähitellen vehnäjauhoja joukkoon, ensin puuharukalla ja sitte kädellä vaivaten. Lisää vaivaamisen loppuvaiheessa hieman jäähtynyt voisula. Älä laita taikinaan liikaa jauhoja, jotta siitä ei tule liian kovaa. 

4. Anna pullataikinan kohota kaksinkertaiseksi n. 30 min.

5. Kaavi taikina kulhosta pöydälle. Jaa pöydällä sopivan kokoisiin paloihin. (en laskenut miten jaoin) Pyöritä pyöreiksi pulliksi ja laita leivinpaperille uunipellin päälle. Ne, jotka eivät mahdu pelleille. (ellet omista n. 5 uunipeltiä) laita jauhotetulle työpöydälle tai leivinpaperin päälle.

6. Anna kohota n. 10-15 min ja laita sitten uuni päälle 225 asteeseen. 

7. Tee tässä välissä rahkatäyte. Riko kananmunien rakenne kulhossa. Sekoita joukkoon rahkat ja muut ainekset. Maista makeus.

7.  Kun pullat ovat kohonneet n. kaksinkertaisiksi ja uuni on lähes valmis, jauhota lasin pohja, ja paina sillä pullien keskelle syvennys täytettä varten. 

8. Riko yhden kananmunan rakenne lasissa ja voitele pullien reunat. Laita täytettä pullliin ja ripottele päälle sopivasti marjoja. Paista pullia keskitasolla n. 10-15 min


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti