lauantai 14. kesäkuuta 2014

Suklaa-vadelma-banaanikakku




Olin leiponut muutama päivä sitten suklaakuppikakkuja, josta minulle oli jäänyt kuppikakkujen kuorrutusta yli. Niinpä päätin kehitellä jotain leivonnaista johon voisin tuon kuorrutteen käyttää. No, mitäpäs muutakaan syntyi, kuin kesäinen suklaakakku. Osittain idean olin saanut Unelmaa leipomassa -blogista, esimerkiksi sain sieltä idean hasselpähkinöiden "sokeroimiseen". Ne olivat tosi hyviä, pitäisi kokeilla joskus muillakin pähkinöillä.

Kakkupohjaan en viitsinyt laittaa suklaata, sillä täytteeseen sitä tuli paljon, vaikka eihän suklaata voi olla koskaan liikaa, eihän? :D Odotan hirmuisesti marja-aikaa, en malta päästä käyttämään kaikissa leivonnaisissa tuoreita vadelmia, mansikoita, mustikoita...Tähän kakkuun löysin kuitenkin pakastevadelmia, jotka piristivät kakkua mukavasti.

Uskon, että kellekkään ei jää makeannälkä enää tätä kakkua syötyään, kakku on niin täyteläistä. Kakun voi ja varmaan kannattaakin tehdä etukäteen edellisenä päivänä. Me emme kuitenkaan jaksaneet odottaa :)

Suklaa-vadelma-banaanikakku



Pohja:

3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl erikoisvehnäjauhoja
0,5-0,75 dl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
75 g voita

1. Voitele ja korppujauhota pitkänomainen (leipä)vuoka. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
2. Sulata voi, laita sivuun jäähtymään. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe kulhossa.
3. Toisessa kulhossa vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää valmiin vaahdon joukkoon vuorotellen varovasti voisulaa ja jauhoseosta (siivilöi jauhot) Kaada valmis taikina vuokaan ja paista n. 30 minuuttia, kunnes kakku on kypsää. Kumoa valmis kakku heti ja anna sen jäähtyä ennen leikkaamista osiin.

Täyte:

Koska täytettä oli jäänyt yli en osaa ihan sanoa tarkkoja määriä., paljonko kakun väliin tulee.
Tässä arvioni, kuinka paljon kakkuun menisi. Eli laskin reseptistä  2/3 sen määrästä. Voi olla, että se on hieman yläkanttiin, mutta kuorrute ei varmasti jää syömättä, niin hyvää se on ;) Täytteen alkuperäisresepti löytyy täältä.

133 g suklaata (70%)
200 g voita
2,3 dl tomusokeria
1 dl kaakaojauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
(hieman mustaa, vahvaa kahvia, vapaaehtoinen)

1. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa huoneenlämpöistä voita niin kauan, kunnes se muuttuu "valkoiseksi" ja ilmavaksi. Vatkaa joukkoon vähitellen tomusokeria, kaakaojauhetta ja vaniljasokeria. ´Vatkaa lopuksi joukkoon suklaasula (ja kahvi)

Suklaatäytteen lisksi väliin tulee banaania viipaloituna sekä vadelmia.




Päälle:

n 1dl kermaa
banaanilastuja
sulaa suklaata 
(hunajaa, en itse käyttänyt, mutta olin aikeissa laittaa)
karamellisoituja hasselpähkinöitä
vadelmia

!. Hasselpähkinöiden karamellisointi: Laita paistinpannulle hasselpähkinöitä jonkun verran, kuumenna ja paahda pähkinöitä. Kun  olet paahtanut hetken pähkinöitä, lämmitä toisessa paistinpannussa sokeria, kunnes se muutuu kullankeltaiseksi. 

2.Lisää paahdetut pähkinät pannuun jossa on kullanketaista sokeria. Pyörittele niin että sokeria tulee jokaiseen pähkinään. Laita jäähtymään. 























Kakun kokoaminen:

1. Leikkaa kakkupohja kolmeen yhtä suureen osaan. Aseta alimmainen osa tarjoiluastialle. Kostuta pohjaa maidolla, johon on lisätty hieman vaniljasokeria. Levitä kostutetun pohjan päälle suklaatäytettä. Lisää sen päälle banaaniviipaleet. Aseta seuraava pohja.

2. Toimi samoin kuin alimmaisen pohjan kanssa, mutta laita suklaatäytteen päälle banaanien sijasta vadelmia. Laita sitten päällimmäinen kerros. päälle.

3. Kostuta päällimmäinen kerros. (Laita kakku vähäksi aikaa tekeytymään tai yön yli). Vatkaa kerma pursottamista varten. Valitse mieluinen pursotinterä. (käytin ympyränmuotoista tyllaa) Pursota kermavaahtoa kakun päälle. Itse pursotin pieniä ympyröitä. 

4. Valuta/pursota suklaata kermavaahdon päälle. Lisää sitten hasselpähkinät, banaanilastut sekä viimeisenä vadelmat. Halutessasi viimeistele vielä suklaalla (/hunajalla)





3 kommenttia: