sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Kasvisliemi

Olen oppinut sen verran tässä muutamien vuosien aikana, että ei hyvä ruoka synny ilman hyvää lientä. Tarkoitan varsinkin risottoja, mutta myös keittoja ja kastikkeita. Omien liemien keittely todellakin kannattaa! Ne antavat intensiivisen, hyvän maun ruokiin, ja verrattuna kaupan valmisteisiin, niissä ei ole yhtään lisäaineita. Kasvisliemi on mielestäni helpoin liemi valmistaa.

Kasvisliemi (n. 2 l valmista lientä)

2 l vettä
n.300 g porkkanaa, lehtiselleriä ja sipulia paloiteltuna (siis yhteensä n. 900 g)
pari laakerinlehteä
10-15 mustapippuria
muita vihanneksia/yrttejä
(tomaattipyreetä esim. 70 g)
soijakastiketta muutama rkl


1. Pilko kasvikset pieniksi paloiksi. Keitä vesi. Lisää kasvikset  ja mausteet kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä noin 1 tunti.

2. Siivilöi liemi. Maista. Lisää soijakastiketta. Kun olet tyytyväinen liemen makuun  anna sen jäähtyä ja pakasta sopivan kokoisissa rasioissa.




Liemi alkuvaiheessa. Lisäsin muutamat oksat, mitä oli basilikasta jäljellä. Kannattaa käyttää rohkeasti erilaisia kasviksia, joita sattuu löytymään. 
Palsternakka ja peruna ovat esimerkiksi hyviä.






     Liemi tunnin kiehumisen jälkeen. Minun liemeni sai väriä ja makua tomaattipyreestä, mutta kyllä liemestä tulee ihan hyvää ilman sitäkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti